Fredag 12. juli 2024 kl. 12:56
WWW.HASLUND.INFO
 
A-LANDSHOLDSPILLERE
PETER MARIUS ANDERSEN
SPILLERFACTS
FØDTFULDE NAVN
25. april 1885 i KøbenhavnPeter Marius Andersen
DØD (86 ÅR)
20. marts 1972 på Kommunehospitalet i København. Boede i København ved sin død
KAMPE OG MÅLPÅ BÆNKEN (IKKE BENYTTET)
1/0Frem2Frem
OM PETER MARIUS ANDERSENSkrevet af Michael Kjærbøl
Frems første landsholdsspiller

Peter Marius Andersen, der som regel blev kaldt ved sit mellemnavn, blev født på denne dag i 1885.

I 1908 blev han Boldklubben Frems første danske landsholdsspiller (sammen med Sophus Krølben Nielsen) i Danmarks første officielle landskamp. Den fandt sted på det imponerende White City Stadium i London, og var kvartfinale i den olympiske turnering.

Frankrig havde optimistisk valgt at stille med to landshold - hvilket egentlig var enormt paradoksalt eftersom de britiske nationer fik besked fra den Olympiske Komité om at enes om et enkelt mandskab (det blev det engelske) - men de franske forhåbninger bliver udstillet i to spillemæssige nedslagtninger mod Danmark. Frankrig B stod først for. Nils Middelboe gav danskerne en god start med en scoring efter blot 10 minutter. Det første landsholdsmål i historien. Marius Andersen var placeret på venstre wing, hvilket betød at KB's Vilhelm Wolfhagen blev rykket ind som venstre innerwing. Wolle blev kampens store oplevelse med 4 kasser. Også AB’s forrygende tekniker, Harald Bohr, udmærkede sig med to mål, og sent i anden halvleg scorede Sophus Nielsen det 9. og sidste danske mål i en overbevisende 9-0-sejr.

Den skulle danskerne siden følge op med en udklassering på 17-1 af Frankrig A. Her valgte UK dog KB'eren Bjørn Rasmussen på venstre fløj, og Marius Andersen fik ikke siden flere landskampe.

Til gengæld var Frem'eren med på DBU's udvalgte hold (i princippet og de facto landsholdet), da Idrætsparken blev indviet i 1911 med en kamp mod engelske Sheffield Wednesday. Nordenglænderne tilhørte på det tidspunkt den absolutte britiske elite, og besejrede danskerne knebent med 3-2, foran omkring 8000 tilskuere.

Marius Andersen spillede ved den lejlighed venstre fløjhalfback.
Oplysningerne er pr. 16. juni 2023
SPILLEDE KAMPE
FREM
  19.10.1908Frankrig9 - 0
IKKE BENYTTET
FREM
  22.10.1908Frankrig17 - 1
  24.10.1908Storbritannien0 - 2
LANDSHOLDSPILLER 1
  Spillere Frem